Μια τεράστια μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας αποτελεί την πηγή της κοσμικής ακτινοβολίας εξαιρετικά υψηλής ενέργειας που αυτός εκπέμπει.
Η μαύρη αυτή τρύπα παράγει ακτινοβολία με ενέργεια τουλάχιστον 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή που παράγει ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων .
Οι ερευνητές από 12 χώρες, με επικεφαλής τον Βέρνερ Χόφμαν του γερμανικού Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής Μαξ Πλανκ στη Χαϊδελβέργη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό«Nature», πραγματοποίησαν τις παρατηρήσεις τους με τη βοήθεια του αστεροσκοπείου (High Energy Stereoscopic System),στη Ναμίμπια της νότιας Αφρικής.
Η Γη «βομβαρδίζεται» συνεχώς από σωματίδια υψηλής ενέργειας (πρωτόνια, ηλεκτρόνια και ατομικούς πυρήνες) .
Τα σωματίδια αυτά συνιστούν την κοσμική ακτινοβολία. Όμως οι επιστήμονες αναζητούν εδώ και πάνω από έναν αιώνα την προέλευση των κοσμικών ακτίνων σε ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά μυστήρια.
Η δυσκολία εξεύρεσης της προέλευσης των κοσμικών ακτίνων έγκειται στο γεγονός ότι δεν κινούνται σε ευθεία γραμμή στο διάστημα. Παραμορφώνονται και κάμπτονται από μαγνητικά πεδία και έτσι είναι σχεδόν αδύνατος ο εντοπισμός της πηγής τους.
Μέχρι σήμερα έχουν εντοπισθεί πάνω από 100 πηγές ακτίνων.
Αυτή η μαύρη τρύπα θεωρείται πλέον ως κοσμικός επιταχυντής και έλαβε την ονομασία Pevatron (καταναλογία με τον Tevatron, τον πρώτο επιταχυντή στη Γη που πέτυχε ενέργειες ενός TeV).
Την ίδια ώρα, άλλη ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή αστρονομίας Ποσάκ Γκάντι του βρετανικού Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, ανακάλυψε μια σχετικά κοντινή μαύρη τρύπα που εξέπεμψε βίαιες φωτεινές αναλαμπές.
Κάθε «φλόγα», με διάρκεια μόλις κλάσματα του δευτερολέπτου, είχε ενέργεια ισοδύναμη με αυτή 1.000 «ήλιων».
Η έκρηξή της, που διήρκεσε περίπου δύο εβδομάδες, ήταν μια από τις εντονότερες που έχουν παρατηρηθεί ποτέ.
Το φαινόμενο πυροδοτήθηκε από την ύλη ενός γειτονικού άστρου, το οποίο «καταβρόχθιζε» η μαύρη τρύπα.
Η παρατήρηση έγινε με το οπτικό τηλεσκόπιο διαμέτρου 4,2 μέτρων στα Κανάρια Νησιά και η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Monthly Notices» της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Βρετανίας.
econews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου